praten over sterven en doodagnes boer

Praten over sterven

Als we dood zijn, functioneert ons lichaam niet meer. Maar de dood is veel meer dan dat. Het is een onderdeel van ons bestaan.

Als mens leef je met een bewustzijn, een ziel. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen bang zijn voor de dood, zeker als je misschien te horen hebt gekregen dat je niet lang meer te leven hebt. Het besef dat het leven eindig is, kan angstig zijn. Toch is het belangrijk om deze angst los te laten. Het zou namelijk ontzettend zonde zijn om je laatste dagen in angst te leven. Angst is een krachtige emotie die het lichaam ziek kan maken. Dat willen we voorkomen.

Maar hoe kom je dan tot het punt in je leven dat je niet meer bang bent voor het stervensproces? Het antwoord is: door erover te praten, bijvoorbeeld met jezelf, je partner, een goede vriend, een collega of met mij. Doe dit bij voorkeur op het hoogtepunt van je leven. Dan kun je het naast je neerleggen en fijn door het leven gaan, hier op deze aardbol. Bovendien sta je dan sterker en positiever in het leven. Daardoor is het meer draagbaar en zachter.

‘Praat over de dood, dat helpt je om je angst voor de dood los te laten’

Nu kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt waar je dan precies over kunt praten. Vragen die jezelf of een ander kunt stellen kunnen bijvoorbeeld gaan over je uitvaartwensen. Bekijk je uitvaartpolis eens en check of deze nog voldoet aan je wensen. Wil je gebruikmaken van een hospice? Wil je donor zijn? Hoe zit het met euthanasie? Zomaar een paar vragen die jou verder helpen met het proces.

Kom je er toch niet helemaal zelf uit? Dan help ik je graag.

 

Dit bericht delen: