Moederdag zonder kind, hoe doe je dat?

Moederdag, zonder je kind, hoe doe je dat?

Of je nu bij de bloemist binnenstapt, de supermarkt of de drogisterij. Je kunt er niet omheen, Moederdag komt eraan.

Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op onze samenleving.
Binnen de gezinnen waar deze dag gevierd wordt, staat de dag in het teken van het verwennen van de moeder. Zo krijgt ze ontbijt op bed, knutselwerkjes van de kinderen of wordt ze die dag vrijgehouden van huishoudelijke taken.

Maar wat als je kindje niet meer leeft?

Geen cadeautjes, geen ontbijt op bed, geen knutselwerkjes. Natuurlijk ben je moeder van jouw kindje, maar het feest en de vreugde zoals hierboven omschreven ontbreekt.

Mijn 1e Moederdag zonder Anouk…

Helaas spreek ik uit ervaring..
Ik herinner me de eerste Moederdag zonder mijn dochtertje Anouk nog als de dag van gisteren. Het was 8 maanden na haar overlijden en het kwam hard aan. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder, heb ik van bepaalde dingen geleerd en weet ik hoe ik het nu ervaar. Vanuit die gedachte deel ik graag wat tips met je:

Wat kun je doen op Moederdag?

Probeer in rituelen te denken en wees vooral lief voor jezelf. Ontdek wat goed voelt voor jou en probeer te beseffen dat het tijd nodig heeft.

  1. Koop iets moois/fijns voor jezelf

Waar krijg jij een blij gevoel van? Een bloemetje, in bad met een nieuw tijdschrift? Of een lekker geurtje? Wees lief voor jezelf, koop iets waar jij een fijn gevoel van krijgt.

  1. Praat met je partner

Laat je partner weten waar jij behoefte aan hebt. Misschien wil je uitslapen? Of niet uit bed komen en een film kijken. Praat over je gevoel en deel dat met hem. Dan weet hij wat hij voor je kan betekenen.

  1. Steek een kaarsje aan

Brand een kaarsje voor je kindje en ga in gedachten naar hem of haar toe. Vertel je kindje waarom je zo trots en dankbaar bent dat jij zijn of haar moeder mocht worden.

  1. Plaats iets op of bij de gedenkplek

Knutsel zelf of eventueel met je andere kind(eren) iets voor je kindje. Besteed er tijd en aandacht aan. Breng het bij het grafje of leg het bij de urn. Misschien is het kamertje nog in tact? Versier het dan met een knutselwerkje.

  1. Zorg voor een positieve gedachtekracht

Probeer negatieve gedachten om te zetten in een positieve gedachtekracht. Door dit regelmatig toe te passen, gaat je brein dit geloven en ervaar je deze dag anders.

  1. Probeer te dansen, te lachen of doe iets anders wat jou vrolijk maakt

Huppel door het huis heen als jij dat fijn vindt. Zet muziek op waar je vrolijk van wordt, maak een dansje. Zorg voor de juiste hormonen in je lichaam.

  1. Zoek een moment voor jezelf

Doe bewust aan me-time. Even goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk, maar sta daar op zo’n dag eens extra bij stil. Je lichaam moet hard werken om het verdriet aan te kunnen. Probeer te ontspannen, maak een wandeling of neem een warm bad.

Probeer in alles wat je doet andere gezinsleden of lieve mensen om je heen te betrekken. Misschien heb je nog meer kinderen? Geef deze kindjes ook de liefde en aandacht die zij verdienen.

Ook al is je overleden kindje niet hier…

Je bent moeder, je mag jezelf moeder voelen, je mag leven als een moeder, je hele leven lang.

Liefs Agnes

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie

Dit bericht delen: