Je eigen uitvaart vorm geven

Het vormgeven van je eigen afscheid

Misschien vind je het nog moeilijk om erover te praten, maar schieten de gedachten wel door je hoofd.
‘Wat zou ik willen als ik er niet meer ben?’ Misschien vertel je je partner of je kinderen al weleens wat je zou willen als het gaat om jouw afscheid of misschien wat je juist niet wil. Eraan denken doen we allemaal wel, maar ik merk in de praktijk dat het concreet maken van wensen toch gecompliceerder is.

In deze blog wil ik je meenemen in de mogelijkheden van het vormgeven van je eigen uitvaart en de uitvoering daarvan. Ook vertel ik je meer over mijn werkwijze. Voordat ik verder ga, wil ik benoemen dat iedereen in Nederland een vrije keuze heeft wat betreft de uitvaartbegeleiding. Ook al ben je verzekerd, dan heb je alsnog de vrijheid om te kiezen voor een onafhankelijke uitvaartbegeleider. Het is jouw leven en het is jouw afscheid.

DIY Uitvaart

In de randstad gebeurt het al regelmatig; een ‘Do-It-Yourself’ (DIY) Uitvaart. Een uitvaartbegeleider bezoekt je thuis en bespreekt alles met je. Vervolgens wordt er een plan samengesteld waarbij de nabestaanden zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Dit kan het maken van de rouwkaart zijn, het verzorgen van de catering of het vervoeren van de kist met eigen vervoer. De mogelijkheden en opties zijn eindeloos. Uiteraard kan ik dit ook verzorgen, al noem ik het persoonlijk liever een ‘DIT’ Uitvaart, Do It Together.

De rol van de uitvaartbegeleider

Zoals je hierboven kunt lezen wordt de rol van de uitvaartbegeleider steeds flexibeler. De wensen van de nabestaanden staan centraal en zolang de regels van de wet worden nageleefd, is eigenlijk alles mogelijk.

In mijn werkwijze zie je de flexibiliteit terug. Ik werk in 3 stappen, waarbij iedereen kan kiezen of er een vervolgstap komt.

Stap 1: Kennis maken

Ik word gebeld door een vrouw, ze is wat gespannen en vraagt of ik langs kan komen. Ze wordt al ouder en wil nadenken over haar eigen uitvaart. We plannen een afspraak in.
Onder het genot van een kopje koffie/thee maken we in alle rust kennis.

Ik geef uitleg over wat er gebeurt als je komt te overlijden en ik beantwoord wat vragen. Verder leren we elkaar kennen en is het een mooie kans om aan te voelen of ik de juiste persoon ben voor de begeleiding. Het duurt ongeveer een uurtje.
‘Denk er rustig over na’  zeg ik tegen de vrouw als ik weer naar huis toe ga.

Een kennismakingsgesprek kan altijd plaatsvinden en is geheel kosteloos. In goede gezondheid, in de laatste levensfase of na het overlijden met de nabestaanden. Dit kan ook als er al een uitvaartbegeleider is, maar er toch gezocht wordt naar andere antwoorden.

Stap 2: Vormgeven aan het afscheid, alles ligt klaar

Een paar weken later belt de vrouw me weer op. Ze klinkt niet meer gespannen en vertelt me dat ze erover nagedacht heeft. ‘Ik ben toe aan de volgende stap’ zegt ze met een bepaalde opluchting. Ik geef aan dat ik het fijn vind dat ze goed nagedacht heeft en plan een vervolgafspraak in, waarbij we het afscheid vorm gaan geven samen.

Bij deze stap is het belangrijk om de tijd te nemen. We gaan rustig zitten samen of we maken een wandeling (als dat nog mogelijk is). We gaan nadenken over de praktische inhoud. Bijvoorbeeld van de rouwkaart, welke kist, wade of opbaarplateau geschikt is, we denken na over een locatie en bespreken nog wat praktische, financiële zaken. Ons uitgangspunt? Wat jij na wil laten aan een ander, daar vanuit gaan we ‘brainstormen’ en we zetten het een en ander op papier samen.
‘Fijn dat het geregeld is!’ zegt de vrouw als ik voor de tweede keer haar huis verlaat.

Voor deze stap wordt een opstap- en uurtarief berekend. Dit bespreken we uiteraard vooraf. Eenmaal thuis verwerk ik alles in een mooi document wat je kunt bewaren en aanvullen als dat nodig is. Op de achtergrond blijf ik aanwezig voor vragen. Wie uiteindelijk de uitvaart regelt staat vrij.

Stap 3: De uitvaart

Een aantal maanden later word ik gebeld door een andere vrouw, het is de dochter. Haar moeder is overleden en heeft haar verteld dat het ‘plan van aanpak’ in haar nachtkastje ligt. Daar vindt ze het document met mijn visitekaartje. Ze vraagt me of ik langs wil komen om alles in gang te zetten.

Nog geen 2 uur later zitten we samen aan tafel en weet ik precies wat ik moet doen. Door vooraf goed na te denken, krijg je ruimte om te kiezen en kun je een gevoel van rust ervaren als het geregeld is.  Doorgaans zie ik dat het te laat is, dat er nooit nagedacht is en dat nabestaanden veel twijfels hebben over de juiste keuzes. Het is ook niet gek, we hebben nooit geleerd om hierover te praten.

Wil jij eens praten over het vormgeven van jouw uitvaart? Laat het me weten en we maken samen kennis om de mogelijkheden te bespreken.

Liefs Agnes

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie

Dit bericht delen: