Meest gestelde vragen overlijden/afscheid baby

De watermethode is een manier van opbaren waarbij de foetus na het overlijden in een bakje of kom met water wordt gelegd. Doordat de huid het water opneemt, blijft de baby langer toonbaar en is afscheid nemen doorgaans meerdere dagen mogelijk.

Ja, baby’s mogen gebalsemd worden. Het voordeel is dat er niet gekoeld hoeft te worden en het lichaam niet koud aanvoelt. Ik werk samen met HQ thanatopraxie en stichting Félice. Deze stichting keert een vergoeding uit voor (onder andere) deze behandeling.

Ja, je mag zelf aangifte van overlijden doen bij het gemeentehuis. Het is goed om te weten dat er in de gemeente van overlijden aangifte gedaan moet worden. Als uitvaartbegeleider ben ik bevoegd om dit eventueel online te doen. Als jullie het niet zien zitten, neem ik het voor jullie uit handen.

Vanuit mijn rol als hypnobirthing docent kan ik jullie uitleg geven over ontspannings- en ademhalingstechnieken en jullie informeren wat er gaat gebeuren tijdens de bevalling en in het ziekenhuis. Geen enkele bevalling is het hetzelfde, maar door je goed voor te bereiden kun je wat meer rust inbouwen voor jezelf.

Ja, dat mag. Alle baby’s mogen in de BRP geregistreerd worden. Hoe lang de zwangerschap geduurd heeft of hoe lang het geleden is maakt niet uit. Dit mag ook met terugwerkende kracht.

Er zijn steeds meer mogelijkheden. Denk aan troostknuffels, speciale voorleesboekjes en grijze muisjes(in plaats van blauwe of roze), ook wel rouwparels genoemd. Als er schoolgaande kinderen zijn, overleggen we samen wat jullie willen. Ik kan hierin ondersteunen en eventueel ook voorlichting geven op school indien gewenst.

Ja, dat mag. Dat mag ook vanuit het ziekenhuis naar huis toe. En van huis naar de begraafplaats of het crematorium.

Ja, er zijn meer mogelijkheden. Denk aan een rieten mandje of wellicht willen jullie zelf iets maken. Tijdens ons gesprek bekijken wij de mogelijkheden.

Ja, dat mag. Jullie hebben het bedje uitgezocht voor jullie kindje of wellicht hebben er eventuele broertjes of zusjes al in geslapen. Door goed te voelen waar de behoefte ligt kan er een keuze gemaakt worden.

Als je baby voor de 24e zwangerschapsweek geboren wordt, mag je je kindje laten begraven of cremeren. Al is dat niet wettelijk verplicht. Je mag het kindje dan ook in je eigen tuin of op een andere speciale plek begraven. Als je kindje na 24 weken zwangerschap stil geboren wordt, is het wettelijk verplicht om je kindje te begraven of te cremeren.

Neem indien mogelijk zo vroeg mogelijk contact met mij op. Mocht de bevalling nog plaats moeten vinden, dan kan ik jullie ook informeren en adviseren over deze gebeurtenis en kunnen wij op voorhand al een en ander in gang zetten.

Ja, dat kan. Dit wordt doorgaans ook veel gedaan. Je hebt vaak van tevoren al uitgebreid nagedacht over het geboortekaartje en dit met liefde uitgezocht. Door kleine aanpassingen door te voeren, kunnen we de opmaak aanhouden. Het kaartje past bij jouw kindje, daar heb je je tijd en liefde ingestopt.

Ja, je hebt recht op kraamzorg. Het kraamzorgbureau kan daar uitgebreid over informeren.

Met aandacht voor jezelf

Blogs