Liefde houdt je in leven, ook als je er niet meer bent…

Uitvaart jonge ouder

Als een jonge ouder overlijdt, wordt een gezin ontwricht. Alles wat zo normaal leek, verandert. Soms plotseling, soms met een aanloop van verzorging en afscheid nemen.

Ik vind het belangrijk om kinderen goed uit te leggen wat er gebeurt. Door verbinding met ze te maken, betrek ik ze bij het afscheid van hun vader of moeder. Kinderen mogen nooit vergeten worden en verdienen het om afscheid te kunnen nemen van hun ouder. Ieder kind is uniek en heeft andere omgang nodig. Uiteraard hou ik daar rekening mee. 

Laatste levensfase

Als je als jonge ouder in je laatste levensfase zit, word je overspoeld met emoties en vragen. “Hoe kan ik mijn kind achterlaten?” “Wat zal er met mijn zoon of dochter gebeuren en hoe gaat hun leven eruit zien?”. Het kan rust geven om een laatste herinneringenbox te maken, waar je spullen verzamelt met persoonlijke items om te laten weten wie jij was, maar denk ook aan kaartjes/cadeaus voor bijzondere gebeurtenissen in het leven van je kind, zoals een bruiloft, de eerste werkdag of het krijgen van een kind.

Als laatste levensfasebegeleider kan ik je hierbij helpen en met je meedenken.

“Spreek je gedachten uit en bewaak je wensen en grenzen.”

Na het sterven

Ook kun je van te voren al nadenken over je wensen na het overlijden. Als kinderen bijvoorbeeld mee willen helpen om papa of mama aan te kleden, moedig ik dat alleen maar aan. Maar ook bij het beschilderen of maken van een kist kunnen zij helpen of ze kunnen meegaan om een plekje uit  te zoeken op de (natuur) begraafplaats. Door ze intensief te betrekken, hebben zij meer draagvlak en kunnen zij trots terugkijken.

Andere voorbeelden van betrokkenheid van kinderen zijn:

  • Het beschilderen van de kist
  • Zelf een bloemstuk samenstellen
  • Uitkiezen van de kaart en eventueel de tekst
  • Een eigen variant van de rouwkaart laten maken

Door jouw liefde in stand te houden na het overlijden, blijf je in leven voor je kinderen

Wil je meer weten over de manier waarop ik kinderen begeleid? Bekijk dan deze pagina.

Met aandacht voor jezelf

Blogs