In Mexico is het een traditie om op deze dagen het feest van de doden te vieren, Día de los Muertos.
Het is een kleurrijk en vrolijk feest, misschien een beetje mal gezien de zin: de dag van de doden.
Eigenlijk is het een hele mooie traditie. Men gelooft dat de hekken van de hemel open gaan en dat de geesten/zielen terug komen naar aarde, om zo bij hun familie te zijn.
Drankjes, muziek en eten maken het feest compleet.
Mexicanen vinden dat je niet moet gaan treuren, maar juist herdenken!
In Europa worden deze feestdagen tegenwoordig al populairder. Het is geen nationale feestdag meer, maar wel een verplichte feestdag in de Katholieke kerk. Men herdenkt op Allerheiligen de naamdag van heiligen en op Allerzielen alle zielen van het afgelopen jaar.
Vroeger werd Allerheiligen gevierd op 13 mei. Dit is verandert door de Kelten, zij vierden op 31 oktober ‘Samhain‘, de laatste dag van het oogstseizoen en het begin van de winter. Op deze dag stond de wereld van de levenden en de doden het dichtst bij elkaar.
Halloween, werd gevierd met eten en feesten met de overleden dierbaren maar zo konden ook de slechte demonen uit de onderwereld ontsnappen. Vandaar, de enge maskers om hun af te schrikken!
Deze dagen werden met elkaar verbonden en leidden zo tot Halloween, Allerheiligen en Allerzielen – het herdenken, vieren, eten en drinken en liefdevol geloven – 3 dagen opeenvolgend.
Vier jij het herdenken van een dierbare naaste? Wat is jouw/jullie ritueel of traditie geworden?
Ik steek deze dagen een extra kaarsje aan. Om nog meer licht te brengen.
31 oktober – Halloween.
1 november – Allerheiligen.
2 november – Allerzielen.
[button shortcode_button=”{‹²›html‹²›:‹²›‹¨›div class‹´›‹ª›‹²›thz-btn-container thz-custom-yellow ctm-btn thz-btn-flat‹ª›‹²›‹˜›‹¨›a class‹´›‹ª›‹²›thz-button thz-btn-medium thz-radius-4 thz-align-center‹ª›‹²› href‹´›‹ª›‹²›#https://agnesboer.nl/contact/‹ª›‹²›‹˜›‹¨›span class‹´›‹ª›‹²›thz-btn-text thz-fs-16 thz-fw-400‹ª›‹²›‹˜›Direct contact‹¨›/span‹˜›‹¨›/a‹˜›‹¨›/div‹˜›‹²›,‹²›css‹²›:‹²›.thz-custom-yellow .thz-button{color:#ffffff;background-color:color_2;}.thz-custom-yellow .thz-button:hover,.thz-custom-yellow.thz-btn-hover .thz-button {color:#ffffff;background-color:#deb54e;}‹²›,‹²›json‹²›:‹²›{‹ª›‹²›createButton‹ª›‹²›:‹ª›‹²›on‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonText‹ª›‹²›:‹ª›‹²›Direct contact‹ª›‹²›,‹ª›‹²›activeColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›theme‹ª›‹²›,‹ª›‹²›html‹ª›‹²›:‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003Cdiv class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-btn-container‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003Ca class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-button thz-btn-theme thz-btn-normal thz-radius-4 thz-btn-border-1 thz-align-center‹ª›‹ª›‹ª›‹²› href‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›#‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003Cspan class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-btn-text thz-fs-14 thz-fw-400‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003EButton‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/span‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/a‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/div‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonType‹ª›‹²›:‹ª›‹²›flat‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonSizeClass‹ª›‹²›:‹ª›‹²›medium‹ª›‹²›,‹ª›‹²›customClass‹ª›‹²›:‹ª›‹²›thz-custom-yellow‹ª›‹²›,‹ª›‹²›fontSize‹ª›‹²›:16,‹ª›‹²›borderWidth‹ª›‹²›:0,‹ª›‹²›normalTextColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#ffffff‹ª›‹²›,‹ª›‹²›normalBgColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›color_2‹ª›‹²›,‹ª›‹²›hoveredTextColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#ffffff‹ª›‹²›,‹ª›‹²›hoveredBgColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#deb54e‹ª›‹²›,‹ª›‹²›normalLink‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#https:‹ª›‹ª›/‹ª›‹ª›/agnesboer.nl‹ª›‹ª›/contact‹ª›‹ª›/‹ª›‹²›}‹²›,‹²›gfonts‹²›:‹º›‹¹›}” __fw_editor_shortcodes_id=”f5434ec576246c872bb98396af5dc3a8″ _array_keys=”{‹²›shortcode_button‹²›:‹²›shortcode_button‹²›}” _fw_coder=”aggressive”][/button]