wat wil je weten over begraven agnes boer

Begraven

Wat je wil weten over begraven. Waar mag je begraven worden? Welke regels en uitzonderingen zijn er? Wat kost een begraafplaats?

Wanneer mag een overledene begraven worden?

In de Wet op de Lijkbezorging staat dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven (of gecremeerd) mag worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Termijn van 36 uur

Zo zijn er een aantal redenen voor de termijn van 36 uur. De politie kan bijvoorbeeld nog strafrechtelijk onderzoek doen als er vragen zijn over de doodsoorzaak. Ook geeft dit nabestaanden de tijd om de begrafenis of crematie te regelen.
Willen nabestaanden een kortere termijn dan 36 uur, vaak heeft dit te maken met geloofsovertuiging. Dan is toestemming van de officier van justitie nodig en van de burgemeester van de gemeente waar de persoon overleden is.

Begraven na 6 werkdagen

Bij begraven (of cremeren) na 6 werkdagen is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar de overledene zich bevindt. Bijvoorbeeld als familie uit een ver land de uitvaart graag wil bijwonen.

Waar mag  iemand begraven worden?

Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats. Elke gemeente in Nederland heeft verplicht een begraafplaats. Tegenwoordig zijn er ook natuurbegraafplaatsen.
In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente toestemming geven voor het begraven op eigen grond. Dan is er sprake van een bijzondere begraafplaats. Een voorbeeld is het graf Kröller-Müller op het privégedeelte van het park rond het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe.

Grafrechten

Grafrechten geven recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Er zijn grafrechten voor een algemeen graf en voor een particulier graf (ook wel familiegraf genoemd).
Bij een gemeentelijke begraafplaats worden de grafrechten betaald aan de gemeente. Bij een bijzondere begraafplaats worden de grafrechten aan de houder van de begraafplaats, zoals een kerkgenootschap gedaan. Deze kosten verschillen per begraafplaats.
Volgens de Wet op de Lijkbezorging geldt er voor elk graf een verplichte grafrust van ten minste tien jaar, die vervolgens met minimaal vijf en maximaal twintig jaar kan worden verlengd.

Particulier graf of Familiegraf

Wanneer er wordt gekozen voor een particulier graf, dan is dat graf voor een vooraf bepaalde tijdsduur beschikbaar, meestal voor 10 of 20 jaar. De periode is altijd vooraf bespreekbaar en kan na overleg verlengd worden. Een familiegraf is geschikt voor twee of drie lichamen.

Algemeen graf

De kosten van een algemeen graf zijn lager dan die van een particulier graf. Voor een algemeen graf kun je ook geen grafrechten kopen. Het graf wordt vaak na 10 jaar geruimd zonder dat je dit kan verlengen. Op een algemeen graf is minder of geen ruimte voor bijvoorbeeld een grafsteen, bloemen en andere decoraties. Vaak is het zo dat 2 tot 3 lichamen boven elkaar geplaatst worden.

De kosten van een begrafenis


Het vergelijken van de kosten voor een begrafenis of crematie is lastig, doordat uitvaartorganisaties niet altijd transparant zijn over de kosten. Een crematie is over het algemeen wel goedkoper dan een begrafenis, maar ook daarin kunnen verschillen ontstaan. Voor het grafrecht betaal je een bedrag tussen de €1500,– en €5000,–. Daar komen nog kosten bij voor de graf- of herdenkingssteen en de jaarlijkse onderhoudskosten.

In 2018 is 65% van de overledenen gecremeerd en 35% begraven.

Bij leven informeren

Begraven en cremeren is iets wat je niet over kunt doen. Bedenk dus bij leven goed wat je wensen zijn en laat je informeren over wat mogelijk is. Wil je hier meer over weten, dan kan ik dit voor jouw uitzoeken.

 

Dit bericht delen: