uitvaartverzekeringen agnes boer

Welke soort uitvaartverzekeringen zijn er?

Een uitvaartverzekering is eigenlijk niets meer of minder dan een spaarrekening die vrij komt als je komt te overlijden. Dit geld of goed wordt uitgekeerd aan de opdrachtgever. Deze kan daarvan de week van de uitvaart, begrafenis of crematie en de bijkomende bekostigen. Of een gedeelte daarvan.
In Nederland komt een gemiddelde uitvaart uit op €7500,-.

“60% van de mensen met een uitvaartverzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten.”

Diverse soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Hieronder een beknopte overzicht van de meest voorkomende:

  • Kapitaalverzekering

Bij overlijden krijgt de opdrachtgever een bedrag uitgekeerd waarmee je als nabestaanden de uitvaart betaalt. De hoogte van de uitkering hangt af van de betaalde premie en de polisvoorwaarden.

  • Naturaverzekering

Bij overlijden ontvangen de nabestaanden geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Welke diensten en goederen de nabestaanden krijgen hangt af van het pakket dat is afgesloten bij leven.

  • Koopsom uitvaartverzekering

Je legt eenmalig een bedrag in bij een verzekeringsmaatschappij. Dat geldbedrag wordt na overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden.

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat de kapitaal en koopsom uitvaartverzekering met de jaarlijkse inflatie verhoogd worden. Op deze manier heb je altijd een actueel verzekerd bedrag dat uitgekeerd kan worden.

Bij een naturaverzekering blijkt soms dat niet alle kosten gedekt zijn door de polis. Nabestaanden komen hier vaak pas laat achter en moeten zo toch een (soms fors) deel van de kosten zelf betalen. Weet dus wat je verzekerd hebt. Heb je een naturaverzekering? Vraag eens na wat nu daadwerkelijke verzekerd is.

Je krijgt van de verzekeraar een organisatie toegewezen die de uitvaart voor je regelt met de diensten, de producten en de uitvaartbegeleider die deze organisatie levert. Kijk goed of je dit wel wil en ook past bij de wensen.

Als je toch kiest voor een uitvaartbegeleider die bij jou en de overledene past dan bestaat de mogelijkheid om de naturaverzekering te laten uitbetalen. Let op, je krijgt niet het volledige bedrag van de naturaverzekering krijgt uitgekeerd (afkoop).

Nog meer over deze uitvaartverzekeringen kunt u vinden op de site van de NIBUD.

Kostenberekening uitvaart

Een uitvaart is iets heel persoonlijks en de kosten ervan verschillen op basis van de keuzes die gemaakt worden. Als je een globale berekening wilt maken van uitvaartkosten dan kun je de kostenberekening uitvaart van het NIBUD hiervoor gebruiken.

Zorg dat je bij leven duidelijk hebt hoe je financiële zaken ervoor staan. Weet wat je wensen zijn en maakt dit bespreekbaar met je dierbare nabestaanden. Zo voorkom je misvattingen en ontstaat er meer verbinding.

Ik ben laatste levensfase begeleider en begeleid alle zaken welke te maken hebben rond om het sterven. Geen zin, geen tijd of gewoon geen behoefte er aan om dit uit te zoeken? Maar wil je het wel goed nalaten? Dan kan ik jouw een helpende hand bieden. Neem vrijblijvend contact met mij op.

“Je zaken goed geregeld hebben geeft rust”

 

Wil je eens kijken wat een uitvaartverzekering kost? Kijk op mijn pagina met de uitvaartkostentool.

Dit bericht delen: