rouwdoula in Rheezerveen

Rouwdoula helpt bij verwerking van het verlies

Naast uitvaartbegeleider ben ik ook rouwdoula. In deze blog vertel ik wat dat inhoudt en de meerwaarde van dit mooie beroep.
Tijdens de week van het afscheid praat ik met nabestaanden over hun rouwproces en gevoelens van verlies en gemis. Als rouwdoula probeer ik rust en wijsheid te brengen.

Een rouwdoula begeleidt alles rondom een overlijden

‘Doula’ is afkomstig uit het oud-Grieks en betekent een ‘dienende vrouw’. Het is een soort vroedvrouw die ouders bij de geboorte van hun kind ondersteunt. Zij is aanwezig voor, tijdens en na de geboorte. Ik doe dit rondom het overlijden.
In het Vechtdal ben ik de eerste rouwdoula. Dat betekent dat ik tijdens de afscheidsweek niet alleen praat over de kist, locatie en muziek, maar ook juist over rouw, verlies en gemis.

De dood brengt altijd emoties met zich mee. Verdriet en gemis mogen er zijn en ik vind het fijn om de verbinding te zoeken. Als rouwdoula probeer ik emotionele rust en levenswijsheid te brengen. Goed afscheid nemen, maakt de rouw echt zachter.

Ervaringsmama

Helaas spreek ik uit ervaring. Andere moeders omschrijven mij als ‘ervaringsmama’ omdat mijn dochtertje 3 dagen na haar geboorte overleed. Ik heb mijn dochtertje toen zelf mee naar huis genomen en daar verzorgd.

Door het verlies van mijn eigen dochter weet ik juist hoe belangrijk het is om afscheid te nemen op een manier die bij je past.

Ook vond ik het fijn om veel rondom de crematie zelf te regelen. Bewust afscheid nemen heeft mij geholpen en getroost. Het was een goede start voor het rouwproces.

Begeleiding kinderen

Door gesprekken met nabestaanden te voeren over hoe zij het verlies een plek kunnen geven, wil ik hen helpen om verder te gaan met leven naast het grote gemis.

Ook betrek ik kinderen altijd bij de uitvaart. Daarbij werk ik met bepaalde rituelen.  soms schets ik situaties aan de hand van playmobile poppetjes of ik teken iets voor ze. Het gaat erom dat ze weten wat er gaat gebeuren.

Soms ga ik voorafgaand aan een uitvaart met de kinderen of volwassenen naar een crematorium toe.

Ook krijgt ieder kind een troostknuffel van mij. Zij mogen de kist beschilderen of tijdens de uitvaart een kaarsje aansteken voor de overledene.

Ook ons gezin maakt gebruik van rituelen rondom het verlies van onze dochter en zusje.
Ieder jaar laten wij op de geboorte- en sterftedag een ballon op en eten we een pannenkoek op de datum dat zij overleden is, net als toen….

In alle rust stilstaan bij de wensen

Tijdens de afscheidsweek geef ik nabestaanden tijd om in alle rust na te denken over wat zij willen. We bespreken alle mogelijkheden en houden daarbij ook de financiën in de gaten. Ik bel met de verzekering, zodat we precies weten hoeveel geld nabestaanden terug krijgen. Deze wensen bespreek ik ook vaak met mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden.

Hierdoor houden nabestaanden meer tijd over voor het verwerken van verlies en gemis.

Wil je meer weten over het werk van een rouwdoula? Neem dan contact met mij op.

Liefs, Agnes

 

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie
Dit bericht delen: