Agnes blog in de natuur begraven worden

Natuurbegraven

In de natuur begraven worden


Steeds meer mensen kiezen bewust voor een laatste rustplek op een natuurbegraafplaats. De gedachte achter deze vorm van begraven is dat het graf na jaren langzaam opgaat in de natuur zonder dat het milieu onnodig wordt belast; de natuurlijke flora en fauna van de omgeving herstelt zich vanzelf na een aantal jaren. Een andere mooie gedachte is dat je op deze manier een lichaam teruggeeft aan Moeder Natuur. De cirkel van het leven is hiermee rond.

“Natuur begraven in een mooie en duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer een wordt met haar omgeving.”

Natuurbegraafplaats

Hoe lastig het onderwerp ook, als laatste levensfase begeleider adviseer ik iedereen om bij leven zoveel mogelijk uitvaartzaken te regelen. Het liefst wanneer je in goede gezondheid bent. Dan bekijk je de zaken rondom een overlijden met een open blik en kun je mooie persoonlijke keuzes maken en vastleggen. Daarnaast ontzorg je je nabestaanden enorm in de week van de uitvaart wanneer al jouw wensen zijn vastgelegd. Hoe minder zaken zij moeten regelen, hoe meer ruimte voor hun emoties is.

Heb je wel eens gedacht aan een natuurbegraafplaats? De troostende kracht van de natuur geeft ruimte aan rouw, verdriet en het laatste afscheid.

Mijn tip; reserveer tijdig een plaatsje op een natuurbegraafplaats.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven

Wanneer je op enig moment zelf afscheid van een dierbare moet nemen, is dat wellicht een moment waarop je over je eigen afscheid nadenkt. Is natuurbegraven iets wat bij jou en jouw leven past? Een afscheidsceremonie kan op Natuurbegraafplaats Hoogengraven op veel manieren worden georganiseerd. Goed om te weten, er is hier plaats voor iedereen, ongeacht levensbeschouwing, geloofsovertuiging of culturele achtergrond.

Maak eens een wandeling op deze natuurbegraafplaats. In alle rust. En luister wat de natuur je vertelt als je de vogels hoort fluiten, de bladeren hoort vallen en de takken onder je schoenen breken. Als het goed is, voel je zelf welke plek op deze begraafplaats van jou is. Ben je niet in de gelegenheid om alleen te gaan wandelen of wandel je liever samen? Dan ga ik graag met je mee! Neem in dat geval contact met mij op.

Het is ook mogelijk om met foto’s en via een videoverbinding een visuele tour over de begraafplaats te maken om jouw plek uit te zoeken. Heb je een keuze gemaakt, dan reserveer je deze plek.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven biedt geregeld rondleidingen aan. Het informatiecentrum is open van maandag t/m zondag tussen 09:00 uur een 17:00 uur. Er kan dan informatie opgevraagd worden over natuurbegraven, een plattegrond van het gebied verkrijgen of gewoon een kijkje nemen.

Hier vind je meer informatie over de tarieven van Natuurbegraafplaats Hoogengraven

Eeuwige grafrust

Wanneer je kiest voor een graf op een natuurbegraafplaats, is deze plek voor onbepaalde tijd voor jou, voor eeuwig dus. Dit in tegenstelling tot reguliere begraafplaatsen waar je voor bepaalde tijd een plek huurt, met alle bijkomende kosten van dien. Na afloop van die periode wordt een graf geruimd of kun je de huur verlengen.

Voor een natuurbegraafplaats gelden gelukkig andere opties; je nabestaanden kunnen altijd jouw graf blijven bezoeken. De kosten van een natuurbegraafplek zijn éénmalig en daardoor goed te overzien. Ook de keuzevrijheid voor een plek is bij een natuurbegraafplaats over het algemeen groter. Het is zelfs mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren. De gedachte dat je na de dood samen op één plek begraven wordt, is voor veel mensen een troostrijke gedachte.

Natuur en milieu

Begraven worden op een natuurbegraafplaats kent wel een aantal regeltjes. De kleding van de overledene, de kist of de afscheidswade en zelfs de linten om de bloemen moeten van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn. De natuur en het milieu mogen niet verstoord worden. Grafaanduidingen en gedenktekens moeten ook van natuurlijk materiaal zijn. Veel natuurbegraafplaatsen maken gebruik van een boomschijf met een persoonlijke inscriptie. Via een wandeling met route-aanduiding vinden de nabestaanden altijd hun weg naar jou.

Cremeren en natuurbegraven

Wanneer je kiest voor cremeren, kun je de as laten begraven of uitstrooien op een natuurbegraafplaats. 
De as bevat relatief veel zware metalen en fosfaten die de humuslaag en vermesting kunnen aantasten.
De as wordt daarom onder de humuslaag begraven of in een graf verstrooid.
Voor het begraven van de as worden linnen zakjes of andere natuurlijk afbreekbare materialen gebruikt.

Geïnteresseerd en wil je meer informatie?

Ja, dat kan ik mij goed voorstellen. Begraven worden in de natuur is nog een redelijk onbekende optie. Ik vind het heel belangrijk om je nu al alle keuzes aan te bieden. Weet jij al genoeg en wil je dat ik de uitvaart op deze of een andere natuurbegraafplaats voor je regel? Neem dan ook vrijblijvend contact met mij op.

Liefs, Agnes

 

Tekst: Geredigeerd door Pauline de Vries van het Schrijfkwartier
Foto:  Natuurbegraafplaats Hoogengraven

Dit bericht delen: