Mama worden

Mama worden. Hoe weet ik of mijn baby nog leeft?

Sinds 2019 ben ik uitvaartondernemer in Hardenberg / Ommen  en omstreken. Daarnaast begeleid ik mensen en hun naasten in de laatste levensfase in wat ik noem levensgesprekken, en geef ik voorlichting en lezingen over verlies en de dood op scholen en bij bedrijven. Er is nog geen groep geweest waarin niemand iemand verloren heeft of te maken heeft gehad met een verlies of de dood. Veel mensen vinden via internet mijn ervaring en kennis bij vragen over symptomen bij een doodgeboren baby of een baby die dood is gegaan in de buik. Dat heeft mij aan het denken gezet over wat ik deze aanstaande ouders kan bieden. Is het troost, ervaring of geruststelling? Lees hier mijn verhaal.

We zijn zwanger! Een oerinstinct is geboren

Als je zwanger bent, wil je graag dat jouw kindje goed groeit, gezond geboren wordt en een gelukkig en liefdevol leven krijgt. Het is heel normaal dat je je hierover automatisch zorgen gaat maken wanneer je weet dat je zwanger bent. Pas dan komt een oerinstinct, een stroom aan liefde, zorg, zorgzaamheid, bezorgdheid en zelfs angst om de hoek kijken. Ineens is niets vanzelfsprekend, zelfs onzeker en angstig. Je leest en hoort verhalen over hoe een zwangerschap mis kan gaan. Je betrekt het op jezelf, daar zit je dan…van een onbezorgd leven helemaal in de put van angst. Het is nu aan jou en de natuur, een ongelooflijke samenwerking.

Symptomen van overlijden ongeboren baby

Voor alles zou ik je graag willen vertellen wat de precieze symptomen zijn wanneer je kindje in de buik niet goed groeit of anderszins niet comfortabel is. Of ernstig ziek is, waardoor hij of zij zonder hulp of ingrijpen in de buik of vlak na de geboorte zou kunnen komen te overlijden. Ik kan je die informatie helaas niet geven. Elke miskraam, ontijdige geboorte of overlijden direct na de geboorte heeft een andere aanloop, een andere oorzaak. Is uniek, zoals ook jouw kindje uniek is.

Wanneer je je echt ongerust maakt, raad ik je aan om contact op te nemen met je verloskundige. Deze bepaalt samen met jou wat de volgende stap is; even naar het hartje luisteren is vaak een hele geruststelling.

Anouk

Onze tweede dochter Anouk is 3 dagen na de geboorte overleden, op 2 oktober 2016. Toen Anouk geboren werd had ze 3 keer haar navelstreng om haar nekje, meconium vruchtwater ingeslikt en zuurstof tekort gehad. Haar geboorte is heel snel gegaan, een stortbevalling noemen ze dat. Anouk zag er uit als een voldragen baby met 39 weken en 6 dagen zwangerschap. De artsen hebben geen oorzaak voor het snelle overlijden van Anouk kunnen vinden.

In mijn gesprekken met mensen die ik ontmoet vanuit mijn werk als uitvaartbegeleider en coach komen mijn doodgewone zwangerschap, Anouk haar geboorte, haar leven en haar dood regelmatig terug. Zij is onderdeel van mij geweest en gebleven. Tijdens mijn zwangerschap heb ik niets gevoeld of gemerkt wat zou kunnen wijzen op haar snelle overlijden. In veel gevallen zijn er helemaal geen symptomen of aanwijzingen dat je kindje het zwaar heeft in de buik, en al zeker geen signalen dat je kindje overlijdt in je buik of vlak na de geboorte. Mijn ervaring in kinderuitvaarten leert mij dat het gewoon is, dat je baby in de buik even rustig is. Soms kan het zo zijn dat jij je als aanstaande moeder even niet lekker voelt. Dit hoeft niet per direct te betekenen dat je kindje doodgaat of is overleden, zo zeggen de artsen rondom een gezin dat een kindje verloren hebben.

Leven en dood, onlosmakelijk aan elkaar verbonden

Anouk heeft mij geleerd en laten inzien dat sterven altijd een onderdeel is van geboren worden. Er bestaat geen leven zonder geboorte en sterven. Dankzij haar ben ik gestart als uitvaartondernemer met een missie; de dood bespreekbaar maken, ook en misschien wel het meest, wanneer ongeborenen of kleine kinderen overlijden.

Mijn tip; hypnobirthing en doula (geboortebegeleider)

Na de geboorte van mijn dochter Hannah heb ik de opleiding Hypnobirthing gevolgd en met succes afgerond. Wist je dat hypnobirthing je zoveel zelfzekerder maakt wanneer je tijdens een eerdere zwangerschap je kindje bent verloren?

De methode zorgt voor een holistische kijk (de levensovertuiging waarbij de essentie is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is) op zwangerschap en bevallen; hoe voel jij je als mens en aanstaande moeder op mentaal-, fysiek en gevoelsnivo?

Hypnobirthing is een methode die ervoor zorgt dat je je baby op een veilige, natuurlijke en ontspannen manier kunt dragen en baren.  Meer vertrouwen in je lichaam zorgt voor meer ontspanning tijdens. Je bent je bewuster van de veranderingen in je lichaam en de groei en ontwikkeling van je baby.

Een doula is meestal een vrouw die op een niet-medische manier coacht en praktische, medische en emotionele ondersteuning biedt in de periode rondom een geboorte. Een soort vroedvrouw, hoewel het beroep mannen ook goed past. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Je leest er meer over in mijn blog;

Geboorte en dood met een doula

3 tips om contact te maken met je ongeboren kindje

Wanneer je even onzeker bent over hoe het met jouw kindje gaat, heb een aantal tips.

  1. ga rustig zitten en leg je handen op je buik. Praat tegen je kindje, zeg wat liefs zodat het zich gewenst voelt
  2. neem een warm bad met een heerlijk badolie met bijvoorbeeld lavendel. Dat werkt rustgevend en ruikt ook nog eens lekker
  3. zingen is zo geruststellend! Zing of neurie jouw favoriete kinderliedje. Wedden dat je kindje dit herkent wanneer je het na de geboorte ook laat horen?

Heb je na het lezen van dit verhaal een vraag? Bel mij of stuur mij een mail.

Liefs Agnes

 Foto Tineke Tromp

[button shortcode_button=”{‹²›html‹²›:‹²›‹¨›div class‹´›‹ª›‹²›thz-btn-container thz-custom-btn-14770 ctm-btn thz-custom-yellow thz-btn-flat‹ª›‹²›‹˜›‹¨›a class‹´›‹ª›‹²›thz-button thz-btn-medium thz-radius-4 thz-align-center‹ª›‹²› href‹´›‹ª›‹²›https://agnesboer.nl/contact/‹ª›‹²›‹˜›‹¨›span class‹´›‹ª›‹²›thz-btn-text thz-fs-16 thz-fw-400‹ª›‹²›‹˜›Direct contact‹¨›/span‹˜›‹¨›/a‹˜›‹¨›/div‹˜›‹²›,‹²›css‹²›:‹²›.thz-custom-yellow .thz-button{color:#ffffff;background-color:color_2;}.thz-custom-yellow .thz-button:hover,.thz-custom-yellow.thz-btn-hover .thz-button {color:#ffffff;background-color:#deb54e;}‹²›,‹²›json‹²›:‹²›{‹ª›‹²›createButton‹ª›‹²›:‹ª›‹²›on‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonText‹ª›‹²›:‹ª›‹²›Direct contact‹ª›‹²›,‹ª›‹²›activeColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›theme‹ª›‹²›,‹ª›‹²›html‹ª›‹²›:‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003Cdiv class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-btn-container‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003Ca class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-button thz-btn-theme thz-btn-normal thz-radius-4 thz-btn-border-1 thz-align-center‹ª›‹ª›‹ª›‹²› href‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›#‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003Cspan class‹´›‹ª›‹ª›‹ª›‹²›thz-btn-text thz-fs-14 thz-fw-400‹ª›‹ª›‹ª›‹²›‹ª›‹ª›u003EButton‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/span‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/a‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹ª›u003C‹ª›‹ª›/div‹ª›‹ª›u003E‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonType‹ª›‹²›:‹ª›‹²›flat‹ª›‹²›,‹ª›‹²›buttonSizeClass‹ª›‹²›:‹ª›‹²›medium‹ª›‹²›,‹ª›‹²›normalLink‹ª›‹²›:‹ª›‹²›https:‹ª›‹ª›/‹ª›‹ª›/agnesboer.nl‹ª›‹ª›/contact‹ª›‹ª›/‹ª›‹²›,‹ª›‹²›customClass‹ª›‹²›:‹ª›‹²›thz-custom-yellow‹ª›‹²›,‹ª›‹²›fontSize‹ª›‹²›:16,‹ª›‹²›borderWidth‹ª›‹²›:0,‹ª›‹²›normalTextColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#ffffff‹ª›‹²›,‹ª›‹²›normalBgColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›color_2‹ª›‹²›,‹ª›‹²›hoveredTextColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#ffffff‹ª›‹²›,‹ª›‹²›hoveredBgColor‹ª›‹²›:‹ª›‹²›#deb54e‹ª›‹²›}‹²›,‹²›gfonts‹²›:‹º›‹¹›}” __fw_editor_shortcodes_id=”2639b80be6d18d4da861e32d86a1d7e8″ _array_keys=”{‹²›shortcode_button‹²›:‹²›shortcode_button‹²›}” _fw_coder=”aggressive”][/button]

Dit bericht delen: