Laatste levensfase

Laatste levensfase

De laatste levensfase behoort tot één van de belangrijkste fases van het leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die dichtbij je staan. Tijdens de laatste levensfase kun je jouw laatste wensen in vervulling laten gaan en alles op emotioneel en financieel gebied afronden. Dit geeft rust voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Een laatste moment samen


De één heeft zijn of haar hele uitvaart al tot in de puntjes verzorgd, terwijl de ander nog veel moet regelen. Waar je ook staat: tijdens je laatste levensfase heb je altijd één ding wat je pas op het laatste moment kunt doen: afscheid nemen van jouw naasten. Hoe wil je dit invullen? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een etentje of ‘feestje’ organiseren om zo nog één keer met zijn allen samen te zijn. Natuurlijk kun je het ook klein houden. Jij bent zelf de regisseur van jouw leven.

Denk aan de toekomst


Ook al ben je er binnenkort misschien zelf niet meer, de mensen die je nalaat zijn dit nog wel. Denk dus goed na over de toekomst. Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld. Zomaar wat voorbeelden: ben je bijvoorbeeld een jonge moeder met twee kinderen en weet je dat je binnenkort gaat sterven aan een bepaalde ziekte? Dan kan het een idee zijn om een box met herinneringen te maken. Zo kun je brieven schrijven of filmpjes maken met uitspraken die je graag nog wilt meegeven aan jouw kinderen wanneer ze wat ouder zijn. Ging je elk jaar op kampeervakantie met je familie? Ga dan nog voor de laatste keer samen weg. Ik ben zelf van mening dat het belangrijk is om alles zo goed mogelijk af te ronden.

Een dragelijker afscheid


Tijdens de laatste levensfase heb je de mogelijkheid om je uitvaart zelf te regelen naar je eigen wens. Laat jouw naaste omgeving naar een afscheid toewerken door zelf betrokken te zijn bij de uitvaart. Door juist actief betrokken te zijn met elkaar wordt het afscheid voor iedereen dragelijker.

Begeleiding nodig bij de laatste levensfase?


Ik sta voor je klaar wanneer je begeleiding nodig hebt bij de laatste levensfase. Neem contact op en ik help je verder.

 

Dit bericht delen: