agnes-blog-geleefde-leven-mooiste-herinnering

Je geleefde leven als mooiste herinnering

Je geleefde leven als mooiste herinnering

Ik ben laatste levensfasebegeleider en zelfstandig uitvaartondernemer. Het is meer dan dankbaar om mensen juist in hun laatste levensfase te begeleiden naar de dood. Om aan deze periode inhoud te geven, ga ik hand in hand terug in de tijd.

Hoe gaan we terug in de tijd?

  • Welke rol heb je vervuld in je leven? Dat kan die van kind, ouder, vriend of partner zijn. Het kan ook gaan om een bijzondere rol die je hebt gehad in het sociale leven van een dorp of een wijk, in een vereniging of bij een boekenclub.
  • We benoemen wie belangrijk voor jou en jouw keuzes zijn geweest en dat is vaak niet alleen de voor de hand liggende mensen als ouders, kinderen, leermeesters en collega’s en vrienden. Dat kunnen personen zijn die je éénmalig hebt ontmoet en die een verpletterende indruk op je hebben gemaakt, die jou iets geleerd hebben of waar jij iets aan door hebt kunnen geven.
  • Zijn er vragen die je wilt stellen en zo ja, aan wie en waarom? Wil jij zelf nog iets tegen iemand zeggen of mogen jouw naasten jou van alles vragen? Hoe waardevol is het als we die kunnen stellen en beantwoorden?
  • De bekende bucketlist; wat wil je graag doen, zien of horen? Als het mogelijk is, maken we het mogelijk. Waardevolle herinneringen maken, geeft na een overlijden heel veel troost.
  • Misschien wel de moeilijkste vraag; hoe wil je herinnerd worden? Deze vraag brengt je heel erg terug naar hoe anderen je zien en je aanwezigheid ervaren. Welk beeld en welke mening hebben zij over jou en de dingen die je zegt, doet of kunt? Het is een confronterende vraag. Juist wanneer je op tijd met jouw overlijden bezig bent, kun je het antwoord op die vraag nog een beetje sturen, zonder jezelf en je normen en waarden uit het oog te verliezen.

Op tijd aan de slag met je eigen afscheid

Het liefst start ik zo vroeg mogelijk in het afscheidsproces mijn begeleiding en ik realiseer mij direct dat dat best lastig is voor diegene die net de diagnose terminaal heeft gehad en voor de directe nabestaanden. Nu is het echt, je gaat dood.

Hoe meer tijd je hebt om na te denken over welke rol je hebt gehad in je leven, wie je bent en wie er voor jou belangrijk zijn geweest in je leven, maakt dat we samen een mooi en compleet beeld van je kunnen laten terugkomen in de week van de uitvaart en tijdens het daadwerkelijke afscheid. Er is dan vaak ook nog voldoende tijd om veel mooie herinneringen te maken en vast te leggen. Deze herinneringen verzachten het verlies en verdriet van zij die achterblijven.

Nog mooier is het om in gesprek te gaan wanneer jouw dood verder weg dan ooit lijkt, want zeker weten doen we dat natuurlijk nooit. Samen praten wanneer je in je levenskracht staat, gezond en gelukkig bent en vol mooie toekomstplannen zit. Je maakt dan namelijk pure en eerlijke beslissingen en keuzes, aanpassen is altijd mogelijk, als basis voor jouw afscheid.

Liefs Agnes

 

Dit bericht delen: