hoe financier ik een uitvaart agnes boer

Hoe financier jij je uitvaart?

Als er een persoon is overleden, kom je als nabestaanden in de week van uitvaart. Aan het eind van die week komt er een begrafenis of crematie, dit kost veel geld. De uitvaartbegeleider, de rouwkaarten, de plechtigheid, de crematie of begrafenis en allerlei andere kosten die betaald moeten worden.
De kosten van een gemiddelde uitvaart liggen al gauw tussen de € 5000,– en € 10.000,–
Weet jij al hoe jij je uitvaart gaat financieren? Hieronder de drie optie’s.

  • Spaargeld, als je voldoende opzij hebt gezet kan de uitvaart, begrafenis of crematie daarvan betaald worden. Weet wel of het spaarbedrag overeenkomt met de wensen en zet dat geld op een aparte rekening bestemd voor de uitvaart.
  • Uitvaartverzekering, je verzekert je tegen de kosten van een uitvaart. Weet wel wat voor soort verzekering je hebt en wat die daadwerkelijk uitkeert. Via de link kun je lezen wat de verschillende soorten uitvaartverzekeringen inhouden. In dit blog schrijf ik hier meer over.
  • Overlijdensrisicoverzekering, de verzekering keert een bedrag uit bij overlijden voor een bepaald vastgestelde datum. Vaak is deze gekoppeld aan een hypotheek maar dat hoeft niet. Weet goed van wat er in de polis staat waarvoor de uitkering is bestemd volgens de verzekeraar en de andere polisvoorwaarden.
Gemeentelijke uitvaart

Als er op het moment van overlijden geen nabestaanden zijn of de nabestaanden kunnen of willen de uitvaart niet bekostigen dan is de gemeente verplicht om de uitvaart te verzorgen. Dit wordt gedaan in de gemeente waar de overledene gewoond heeft. De gemeente is dan de opdrachtgever en bepaalt verder de stand van zaken, wel of geen bloemen, wel of geen gelegenheid tot afscheid, met of zonder familie enz. De gemeente kan achteraf wel de rekening neerleggen bij de nabestaanden als die bekend zijn.

Uitvaartvereniging

Een uitvaartvereniging is vroeger ontstaan uit buren/buurtgemeenschappen die bepaalde zaken voor elkaar uitvoerden en samen spaarden om een uitvaart te kunnen betalen.
De uitkering van een polis bij een uitvaartvereniging is heel divers. Vaak is er een korting voor een bepaalde dienst, goed of wordt er een klein bedrag vrijgemaakt dat gebruikt kan worden voor de uitvaart. Vaak zijn er beperkingen in de diensten, goederen en de uitvaartbegeleider. Vraag bij deze polis goed na wat de voorwaarden zijn, zodat je meer aan je wensen kunt voldoen welke je hebt en niet onnodig aan een polis betaald.

Risico’s

Voor zowel de uitvaartverzekeringen als de uitvaartverenigingen gelden dat de kosten van de uitvaart zijn opgelopen waardoor er hogere uitkeringen hebben plaats gevonden dan voorzien was.
Dit heeft tot gevolg dat er niet voldoende geld in kas kan zitten om alle uitkeringen in de toekomst uit te keren voor het verzekerd bedrag dat in het vooruitzicht is gesteld.

Om de ongewenste verrassingen zo minimaal mogelijk te houden is het belangrijk om elkaar in te lichten en te praten over zaken zoals de uitvaartpolis, de wensen en dat wat je nalaat.

Ik geef kennis en inzichten over alles wat te maken heeft rondom het sterven en de dood. Dit kan 1 op 1 besproken worden of als je dat wilt met familie en/of naasten erbij.
Daarbij ben ik een onafhankelijke uitvaartondernemer. Wat betekend dat je mij in dienst kunt nemen, ongeacht waar en hoe je verzekerd bent.

 “Je kiest voor de uitvaartbegeleider die bij je past, ongeacht waar en hoe je verzekerd bent.”

 

Wil je eens kijken wat een uitvaartverzekering kost? Kijk op mijn pagina met de uitvaartkostentool.

Dit bericht delen: