wijze-oude-vrouw-doula-verliesdoula

Geboorte en dood met een Doula

Doula, hocus pocus of handige zwangerschapsbegeleiding?

Een doula is meestal een vrouw die op een niet-medische manier coacht en praktische, medische en emotionele ondersteuning biedt in de periode rondom een geboorte. Een soort vroedvrouw, hoewel het beroep mannen ook goed past.

Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.

Geboorte én dood zijn een belangrijk deel van het leven en hoe meer we ons bewust zijn van onze eigen geboorte, het leven en onze dood en dit omarmen, hoe makkelijker deze perioden verlopen voor in dit geval met name aanstaande ouders.

Een oude traditie nieuw leven ingeblazen

Een doula geeft emotionele rust en levenswijsheid. Ze bemoedigt, stelt gerust en bevestigt wanneer dat nodig is. In haar dienende houding zit haar kracht. In het huidige systeem van de gezondheidszorg is een doula onmisbaar geworden in de palliatieve levensfase.

‘Van externe controle tot innerlijk weten’
Christiane Northrup     

Hypnobirthing; ontspannen bevallen met een zwangerschapsdoula

Een mooie aanvulling op de keuze voor een doula tijdens de laatste loodjes van een zwangerschap is een cursus hypnobirthing; samen met je partner leren vertrouwen op de natuurlijke kracht van je eigen lichaam, bevallen zonder stress. Door zelfhypnose, ademhalingstechnieken en visualisatie kun je beter ontspannen en comfortabel bevallen. Deze ontspanningstechniek is ook toepasselijk wanneer een kindje voor de geboorte is overleden en nog gebaard moet worden.

Tijdens deze hypnobirthingscursus maak je een geboorteplan waarin je aangeeft wat de bevalling wensen zijn. Sta je ervoor en wil je toch op een andere manier bevallen? Dan gooi je het roer gewoon om.

Een ‘uitburgeringsdeskundige’, de verliesdoula

 

 ‘Angst voor de dood is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je leven.’
Herman van Veen.’

Gelukkig, juist nu het aantal ouderen groeit, groeit ook de kennis over de meerwaarde van de doula of de verlies- of laatste levensfase doula.

Waar je vroeger een grote kring van familieleden en kerkelijken als de pastoor of dominee had om je door dit proces te begeleiden, kiezen meer mensen tegenwoordig voor een andere optie, de verlies- of laatste levensfase doula.

De palliatieve opties van tegenwoordig bieden meer opties om thuis in de eigen vertrouwde omgeving te overlijden.

Wanneer kies je voor een laatste levensfase of verliesdoula?

  1. Nalatenschapsplan. Een laatste levensfase doula helpt jou met het proces van het opstellen van een nalatenschapsplan. Zet op papier wat je laatste wensen zijn. Laat je nabestaanden gerust achter met een financieel plan. Maak mooie herinneringen. Dat kan ook heel goed in de bloei van je leven!
  2. Aanwezigheid. De laatste fase van ons leven kan angstig en eenzaam zijn. Een doula die bekend is met deze periode biedt comfort en rust. Er is ruimte voor jouw geloof en spiritualiteit.
  3. Waardigheid. Sterven in de sfeer en de setting die je zelf gekozen hebt, jouw afscheid als een afspiegeling van jouw leven. Herkenbaar en oprecht.

Kortom, de doula zorgt voor een passende nalatenschap, aanwezigheid en waardigheid. Praten over je eigen dood tijdens het leven, verzacht een rouwproces

Meer informatie?

Wil je meer weten over de filosofie achter een doula? Ik ben een gecertificeerd bevallingscoach, doula en verliesdoula. Wat ik voor je doe? We maken een geboorte- en levensplan. Ik geef trainingen en cursussen op aanvraag.

 

Dit bericht delen: