wijze-oude-vrouw-doula-verliesdoula

Geboorte en dood met een Doula

Doula, hocus pocus of handige zwangerschapsbegeleiding?

Een doula is meestal een vrouw, die op een niet-medische manier coacht en praktische, medische en emotionele ondersteuning biedt in de periode rondom een geboorte. Een soort vroedvrouw, hoewel het beroep mannen ook goed past.

Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.

Geboorte én dood zijn een belangrijk deel van het leven en hoe meer we ons bewust zijn van onze eigen geboorte, het leven en onze dood en dit omarmen, hoe makkelijker deze perioden verlopen voor in dit geval met name aanstaande ouders.

Een oude traditie nieuw leven ingeblazen

Een doula geeft emotionele rust en levenswijsheid. Ze bemoedigt, stelt gerust en bevestigt wanneer dat nodig is. In haar dienende houding zit haar kracht. In het huidige systeem van de gezondheidszorg is een doula onmisbaar geworden in de palliatieve levensfase.

‘Van externe controle tot innerlijk weten’

  dr. Christiane Northrup

Hypnobirthing; ontspannen bevallen met een zwangerschapsdoula

Een mooie aanvulling op de keuze voor een doula tijdens de laatste loodjes van een zwangerschap is een cursus hypnobirthing; samen met je partner leren vertrouwen op de natuurlijke kracht van je eigen lichaam, bevallen zonder stress.

Door zelfhypnose, ademhalingstechnieken en visualisatie kun je meer ontspannen en comfortabel bevallen. Deze ontspanningstechniek is ook toepasselijk wanneer een kindje voor de geboorte is overleden en nog gebaard moet worden.

Tijdens deze hypnobirthingscursus maak je o.a. een geboorteplan waarin je aangeeft wat wensen en grenzen zijn rond om de bevalling en geboorte.

‘Angst voor de dood is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je leven.’

 Herman van Veen

Verlies- of laatste levensfase- of rouwdoula

Gelukkig, juist nu het aantal ouderen groeit, groeit ook de kennis over de meerwaarde van de doula of de verlies- of laatste levensfase- rouwdoula.

Waar je vroeger een grote kring van familieleden en kerkelijken als de pastoor of dominee had om je door dit proces te begeleiden, kiezen meer mensen tegenwoordig voor een andere optie; de verlies- of laatste levensfase- rouwdoula.

Wanneer kies je voor een verlies- laatste levensfase- rouwdoula?

1. Nalatenschapsplan. Een laatste levensfase doula helpt jou met het proces van het opstellen van een nalatenschapsplan. Zet op papier wat je laatste wensen en grenzen zijn. Laat je nabestaanden gerust achter met een financieel plan. Maak mooie herinneringen. Dat kan ook heel goed in de bloei van je leven!

2. Aanwezigheid. De laatste fase van ons leven kan angstig en eenzaam zijn. Een doula die bekend is met deze periode biedt comfort en rust. Er is ruimte voor jouw geloof en spiritualiteit. 

3. Waardigheid. Sterven in de sfeer en de setting die je zelf gekozen hebt, jouw afscheid als een afspiegeling van jouw leven. Herkenbaar en oprecht.

Kortom, de verliesdoula zorgt voor een passende nalatenschap, aanwezigheid en waardigheid. Praten over je eigen dood tijdens het leven, verzacht een rouwproces.

Overlijden van je kindje

Als je te horen hebt gekregen tijdens de zwangerschap dat het hartje van je kindje het niet meer doet. Staat je leven op de kop!

Ik heb de opleiding hypnobirthing afgerond en na het overlijden van mijn eigen dochter ben ik mij bezig gaan houden met de thema’s sterven, de dood en alle gevoelens van gemis die daarbij horen. Als uitvaartbegeleider begeleid en sta ik gezinnen bij die in de week van de uitvaart terecht komen i.p.v. de week van kraamzorg. Als ik bij gezinnen aanwezig ben, voel ik mij een doula. Een vrouw die rust en wijsheid komt brengen.

Liefs Agnes

Tekst: Geredigeerd door Pauline de Vries van het Schrijfkwartier

Dit bericht delen: