Veelgestelde vragen babyuitvaart
Veelgestelde vragen over een babyuitvaart - FAQ

Wat is de watermethode?

De watermethode is een manier van opbaren waarbij de baby in een bakje of kom met water wordt gelegd. Doordat de huid het water opneemt, blijft je baby langer mooi en kun je meestal meerdere dagen afscheid nemen.

Wat is balseming / thanatopraxie en kan dit bij baby's?

Ja, baby’s mogen gebalsemd worden. Balseming, ook wel thanatopraxie genoemd, is een methode om het lichaam tijdelijk te conserveren zonder dat koeling nodig is. Hierdoor blijft je baby langer toonbaar en voelt het lichaam niet koud aan. Dit kan helpen om in alle rust afscheid te nemen. Ik werk samen met HQ Thanatopraxie en Stichting Félice. Stichting Félice biedt financiële ondersteuning voor deze behandeling. 

Mag ik zelf aangifte doen van het overlijden van mijn baby?

Ja, je mag zelf aangifte doen bij het gemeentehuis. Dit moet gebeuren in de gemeente waar je baby is overleden. Als uitvaartbegeleider kan ik dit ook online voor jullie regelen als jullie dat liever willen.

Hoe verloopt de bevalling als mijn baby al is overleden?

Elke bevalling is anders. Als hypnobirthing-docent kan ik jullie begeleiden met uitleg over het proces en ademhalingstechnieken om meer rust te creëren. Zo kunnen we samen zorgen voor een zo kalm mogelijke bevalling.

Mag ik mijn levenloos geboren baby registreren?

Ja, dat mag. Alle baby’s mogen in de Basisregistratie Personen (BRP) worden opgenomen, ongeacht de zwangerschapsduur of hoe lang geleden het is. Dit kan ook met terugwerkende kracht.

Hoe kan ik schoolgaande kinderen voorbereiden op deze gebeurtenis?

Er zijn verschillende manieren om kinderen hierbij te helpen, zoals troostknuffels, speciale voorleesboekjes en grijze muisjes (rouwparels). We kunnen samen bespreken wat bij jullie situatie past. Indien gewenst, kan ik ook voorlichting geven op school.

Mag ik mijn overleden baby zelf vervoeren?

Ja, dat mag. Dit kan vanuit het ziekenhuis naar huis en later naar de begraafplaats of het crematorium.

Zijn er alternatieven voor een kistje?

Ja, er zijn meerdere mogelijkheden. Denk aan een rieten mandje of een eigen gemaakte wieg of kistje. Samen bespreken we wat voor jullie goed voelt.

Mag mijn baby in het eigen ledikantje of wiegje worden opgebaard?

Ja, dat mag. Dit kan een fijne en vertrouwde plek zijn, zeker als het bedje speciaal voor jullie kindje was uitgezocht of als broertjes of zusjes er ook in hebben gelegen.

Vanaf hoeveel weken mag mijn baby begraven of gecremeerd worden?

Voor de 24e zwangerschapsweek mag je je baby begraven of cremeren, maar dit is niet verplicht. Je mag je kindje ook op een andere speciale plek, zoals in je eigen tuin, begraven. Na 24 weken is begraven of cremeren wettelijk verplicht.

Wanneer neem ik contact op met Agnes?

Neem zo vroeg mogelijk contact met mij op, als dat lukt. Vroegtijdig contact helpt bij een goede voorbereiding en geeft emotionele steun, zodat we samen stap voor stap kunnen kijken naar wat jullie nodig hebben. Als de bevalling nog moet plaatsvinden, kan ik jullie al adviseren en helpen met voorbereidingen.

Kan ik het geboortekaartje gebruiken als rouwkaart?

Ja, dat kan. Veel ouders hiervoor kiezen. Je hebt het kaartje met liefde uitgezocht en we kunnen kleine verschillen doen zodat het als rouwkaart gebruikt kan worden.

Waar kan balseming / thanatopraxie worden uitgevoerd?

Balseming kan thuis of in een gespecialiseerd centrum worden uitgevoerd. Afhankelijk van jullie wensen en situatie kunnen we bespreken wat het beste past.

Hoe kan ik mijn baby herinneren na het afscheid?

Er zijn verschillende manieren om je baby een blijvende plek in je leven te geven. Denk aan een herinneringsdoosje met tastbare herinneringen zoals een voetafdrukje, een sieraad met een naam of as, of een speciaal plekje in huis met een kaars of foto. Ik help jullie graag bij het creëren van herinneringen en het maken van rituelen die bij jullie passen. Samen kunnen we bespreken wat voor jullie goed voelt. Er zijn verschillende manieren om je baby een blijvende plek in je leven te geven. Denk aan een herinneringsdoosje met tastbare herinneringen zoals een voetafdrukje, een sieraad met een naam of as, of een speciaal plekje in huis met een kaars of foto. Samen kunnen we bespreken wat voor jullie goed voelt.

Heb ik recht op kraamzorg na het overlijden van mijn baby?

Ja, je hebt recht op kraamzorg. Het kraamzorgbureau kan jullie informeren over de mogelijkheden.