Vernix overleden baby

De functie van huidsmeer

Misschien ken je het beeld van een pasgeboren baby met een dikke, witte laag huidsmeer op de huid wel, dit wordt vernix genoemd. Die laag is er niet voor niets. Het kan misschien een beetje ‘viezig’ ogen, maar het heeft een functie en is volkomen normaal. In deze blog leg ik uit wat het is en wat het verband is tussen huidsmeer en een beter verloop van de opbaring als je baby overlijdt tijdens de zwangerschap of direct na de geboorte.

Wat is vernix?

Vernix ontstaat vanaf de twintigste week van de zwangerschap. Het is een vette laag die bestaat uit eiwitten, vet en dode huidcellen die de huid beschermt tegen aminozuren in het vruchtwater. Op deze manier blijft de huid van een baby soepel en droogt het niet uit.
Ook zorgt vernix ervoor dat je baby zijn temperatuur vast kan houden in de baarmoeder. Het is dus ook een soort isolatielaagje.
Tenslotte zorgt vernix er tijdens de bevalling voor dat de huid van je baby glad is, wat natuurlijk helpt bij een vlottere uitdrijving.

Moet vernix direct verwijderd worden na de geboorte?

Natuurlijk wil je je baby goed bekijken en vasthouden na de bevalling. Dit kan en mag. Het is aan te raden om de vernix op het huidje van je kindje te laten zitten. Het heeft namelijk een antibacteriële werking en de geur zou volgens sommige onderzoekers ook een positief effect op de hechting kunnen hebben. Doorgaans is het advies om (als het niet groen of geel is) de huidsmeer 24 uur te laten zitten.

Wat gebeurt er met de vernix als je baby overlijdt?

Als je baby overlijdt tijdens de zwangerschap maakt het geen huidsmeer meer aan. Omdat je baby vaak nog een paar dagen in het warme vruchtwater heeft gezeten, kan het huidje gerimpeld zijn tijdens de eerste ontmoeting met je baby. Het kan zelfs zo zijn dat de huid wat loslaat. Omdat het huidje kwetsbaar is, is het aan te raden om je baby niet direct te wassen of aan te kleden. Mocht er nog vernix op de huid zitten, is het goed om dit niet te verwijderen. De bescherming komt goed van pas tijdens de wateropbaring of normale opbaring van je kindje. Het zorgt ervoor dat je zolang mogelijk naar je baby kunt kijken na het overlijden.

Liefs Agnes

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie

Dit bericht delen: