Denk jij na over de dood?

De dood, durf jij erover na te denken?

Dagelijks weten we onszelf over allerlei onderwerpen goed in woorden uit te drukken. Communiceren zit in ons leven verweven, sterker nog; we kunnen niet zonder. We doen er alles aan om met woorden kenbaar te maken wat we willen en waar we voor staan.
Toch is dit anders als het op het onderwerp ‘de dood’ aankomt. Het is een moeilijk onderwerp, iets waar we eigenlijk helemaal niet mee bezig willen zijn of een mening over willen hebben. Toch hoort het bij het leven. Dus hoe mooi is het om juist bij leven te communiceren over de dood? Maar hoe doe je dat en met wie?
In deze blog geef ik tips over het aangaan van ‘het gesprek’ met jezelf of met anderen. Ik gun het je dat je na gaat denken, juist bij leven.

Onderzoek het onderwerp voor jezelf

De eerste stap is op onderzoek uitgaan bij jezelf. Welke vragen heb je? Wat houdt sterven in volgens jou? En hoe zou jouw uitvaart eruit kunnen zien? Zoek eens wat rond op internet of stel vragen aan mensen met kennis of ervaring. Dit kunnen familie of vrienden zijn of een uitvaartbegeleider. 

Merk je dat het je angstig maakt als je erover nadenkt? Mindmappen helpt je om makkelijker en sneller tot de kern te komen voor jezelf. 

Schrijf deze woorden eens op: sterven – de dood – afscheid – rouwen – leven

Wat betekenen deze woorden voor jou? Met mindmapping breng je op een creatieve manier het onderwerp in kaart en kun je tot inzichten komen. Bespreek het ook eens met je partner of een vriend of vriendin. Door de woorden echt een betekenis te geven, sta jij sterker in het leven en weet je goed wat het voor jou inhoudt. Daardoor is het ook mogelijk om dat weer te communiceren naar anderen. Vervolgens kun je nadenken over praktische zaken. Heb je bijvoorbeeld al vastgelegd of je donor wil zijn? Wil je naar een hospice als je ziek wordt en hoe denk je over euthanasie? 

Maar ook na het sterven moeten er keuzes gemaakt worden door jouw nabestaanden. Welke kist of wade zie je voor je en waar zou je bijvoorbeeld opgebaard willen worden?
Door hier vooraf al over na te denken en te praten, creëer je rust en zachtheid voor jezelf en de mensen om je heen.

Maak aantekeningen

Heb je antwoorden gevonden en wil je deze verzamelen? Bewaar dan aantekeningen in je computer of op je telefoon, je kunt een wensenboekje invullen of schrijf het op. Mogelijkheden genoeg! 

“Als je bij leven inzicht krijgt over alles rondom de dood, kan dat angst verminderen of zelfs doen verdwijnen’.

Angst is een emotie die slecht is voor onze mentale en fysieke gezondheid. Reden genoeg om deze gevoelens weg te nemen of te verminderen. Maar hoe doe je dat? Door het aan te gaan! Probeer een zienswijze te creëren die draagbaar is en waar jij je goed bij voelt. Denk na over onderwerpen waar je mee in aanraking zou kunnen komen rondom het stervensproces.

“Door een keer goed te praten over de dood, kun je het naast jezelf neerleggen en doorleven op deze aardbol”

In mijn werk kom ik regelmatig tegen dat het net te laat is of dat er onenigheid ontstaat tussen de familieleden. Dit kan voorkomen worden, door in gesprek te gaan.
En nee, dat hoeft niet altijd met een ‘begrafenisondernemer’ aan de keukentafel. Bespreek het met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje, stel elkaar vragen. Bereid dit desnoods voor in een spelvorm. 

Ik geloof erin dat het mooi kan zijn om te praten over de dood, juist omdat het zo onlosmakelijk verbonden is met het leven. 

Liefs Agnes

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie

Dit bericht delen: