agnes-blog-covid19-corona

Corona Covid19

CORONA COVID-19

Het brengt ons dat we in een andere staat van bewustzijn leven. Aan de ene kant voel je angst voor ziekte of zelfs overlijden en eenzaamheid. Aan de andere kant is er een gevoel van verbinding, rust, aandacht en liefde voor jezelf en voor je omgeving. Allemaal tegelijk. Wat een gekke wereld die Corona heet.

Het Coronavirus woekert nu over een groot deel van de wereld. We hebben eerder met een dodelijk virus te maken gehad; SARS, MERS en nu dus COVID-19. De besmetting is mogelijk ontstaan door de overdracht van het virus van een exotisch dier op de mens.  Het virus veroorzaakt griepachtige symptomen en kunnen leiden tot een longontsteking. Het virus kan voor sommige kwetsbare groepen mensen leiden tot de dood.

Onzekerheid tot de dood

Het virus is een onzichtbare vijand en raakt ons aan als de wind dat doet. Soms onzichtbaar maar krachtig. En wat onzichtbaar is, brengt onzekerheid. Niet weten wat er gaat gebeuren en of het virus jou of een dierbare treft maakt angstig en eenzaam. Het virus deint mee zoals het leven ons al eeuwen laat meedeinen in de flow van de dagen, weken en jaren. Voel de onzichtbaarheid, stap er in, ga mee in de flow zoals deze wordt aangeboden. Op deze manier voel je de werkelijke kunst en de kracht van het leven. We kunnen nu even niet anders. Angst voor deze dood of voor de eenzaamheid mogen er zijn. Je kunt deze delen door iemand te bellen of een berichtje te sturen. Laat hem ook weten dat je van hem houdt en wat je zo leuk aan hem vindt. Het lucht op, het kan maar gezegd zijn.

Corona en voordelen?

Heel veel dingen zijn tijdelijk niet mogelijk; sporten in teamverband, je haar laten knippen, buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes en ga zo maar door. Het roept boosheid en verdriet bij ons op. Laten we kijken wat wel mogelijk is en daar levensvreugde uit putten;

  • We zijn voor langere periode dichter bij onze kinderen of partners.
  • Ouderen krijgen meer rust en goede zorg, liggen onder een vergrootglas van zorg.
  • We krijgen vertrouwen van onze werkgever; thuiswerken is zoveel mogelijk een ‘must’.
  • Het milieu komt op adem, er is ineens minder CO2 uitstoot
  • Je kunt het klusje dat al zo lang in je hoofd zit eindelijk doen! Pak een kwast en een pot verf en ga schilderen.
  • We krijgen nog meer waardering en respect voor mensen in vitale beroepen; de zorg, politie en brandweer en opvallend genoeg de winkelmedewerker.
  • Er is tijd om te onthaasten, om voor elkaar te zorgen voor zover dat mogelijk is.

Aandacht en bewustzijn

Als laatste levensfasebegeleider sta ik voor verbinding en zachtheid voor en tijdens een afscheid en voor aandacht voor jezelf en voor jouw naasten in een periode van afscheid nemen. De tijd na een overlijden vraagt ook om speciale begeleiding om het rouwproces op gang te krijgen. De regering geeft ons nu min of meer de mogelijkheid om naar onszelf te kijken om in onszelf te keren. Pak dit met beide handen aan. Terug naar de essentie van ons leven.

Liefs, Agnes

 

Dit bericht delen: