cordring overleden baby

Een cordring in plaats van een navelklem?

Na de geboorte van je baby wordt de navelstreng afgeklemd. Naast de bekende navelklem, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de cordring. Het materiaal is van natuurrubber, waardoor het een mooi en duurzaam alternatief voor de bekende navelklem is. In deze blog vertel ik je meer over deze mogelijkheid en wat het toevoegt als je baby voor, tijdens of direct na de bevalling overlijdt.

Wat is een cordring?

Na de bevalling van een baby wordt de navelstreng doorgeknipt door de vader, een ander familielid of door de verloskundige. De navelstreng wordt eerst zorgvuldig uitgeklopt totdat deze helemaal wit is.  Een cordring (of navelring) is een elastieken ring van natuurrubber die de verloskundige gebruikt tijdens het afnavelen, dat is het afklemmen van de navelstreng zodat deze afgeknipt kan worden. De navelklem wordt hier doorgaans voor gebruikt. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van afnavelen is de cordring. Dit is een ring van natuurrubber. Steeds vaker wordt deze duurzame oplossing ingezet door verloskundigen. Na het plaatsen blijft er slechts een klein ringetje achter.

Kun je een cordring gebruiken als je baby overleden is?

Als je baby voor, tijdens of direct na de bevalling overlijdt wordt de navelstreng ook afgeklemd. Het uitkloppen is dan niet nodig. Als er een cordring gebruikt wordt, ziet het er subtieler uit. Ook bij een wateropbaring of thuisopbaring.

Als uitvaartleider heb ik de cordring voor ouders die afscheid moeten nemen van hun pasgeboren baby. Als wij al voor de bevalling in gesprek zijn, geef ik deze mee. Je mag altijd contact met mij opnemen voor meer informatie.

Voordelen van de cordring

In vergelijking met de navelklem heeft de cordring de volgende voordelen:

  • Het formaat is kleiner. Een navelklem is ongeveer 5 cm lang. Van de cordring blijft na het afknippen van het handvat alleen een klein ringetje over. De ring zit dus minder in de weg dan een navelklem.
  • Het materiaal is zachter. Een navelklem is gemaakt van hard plastic, terwijl een cordring van natuurrubber gemaakt is. Dit is een stuk zachter voor de huid van je baby. Hierdoor raakt deze minder snel geïrriteerd.
  • Het is minder belastend voor het milieu. De meeste cordrings worden gemaakt van natuurrubber in plaats van plastic.

Nadelen van een cordring

De cordring heeft de volgende nadelen:

  • Het stompje kan later loslaten. Na vijf tot zeventien dagen laat het navelstompje van je baby los. Wanneer hij met de ring is afgebonden, kan dit iets langer duren. De navel van je baby blijft dan wat langer ruiken.
  • De cordring is nog niet zo bekend als de navelklem. Hierdoor is het mogelijk dat je verloskundige niet weet hoe ze deze moet aanbrengen en ervoor kiest om toch een navelklem te gebruiken.
  • De ring zit niet standaard in het kraampakket. Je moet deze dus zelf aanschaffen.
  • Bij een dikkere navelstreng kan het lastig zijn voor de verloskundige om de ring eromheen te schuiven. Ze kan dan besluiten om alsnog een navelklem te gebruiken.

Waar kun je een cordring kopen?

De cordring is online te koop of via een zwangerschapsbegeleider of doula. Als uitvaartbegeleider geef ik ze ook aan moeders die gaan bevallen van een kindje dat overleden is of tijdens of na de bevalling zal overlijden.
Als je baby overlijdt, komt er zoveel op je af en is deze subtiele en duurzame manier om de navel af te klemmen zeker aan te raden.

Liefs Agnes

Deze blog is geredigeerd door: JT Communicatie

Dit bericht delen: