Agnes blog Juddi Krishnamurti

Chinese geneeskunde, een oeroude geneeswijze

Chinese Geneeskunde, een oeroude geneeswijze

“Volgens de traditionele Chinese geneeskunde hangt onze gezondheid af van de balans tussen de energiestromen in ons lichaam.”

Een voorname theorie uit de traditionele Chinese geneeskunde is die van de San Bao, oftewel De Drie Schatten. Deze theorie verwijst naar 3 primaire energieën Jing, Qi en Shen, zij vormen de basis van je bestaan. Deze 3 energieën zorgen voor een leven vol vitaliteit, gezondheid en spirituele groei. Ze moeten wel met elkaar in balans zijn.
Een disbalans in deze energieën is volgens deze Chinese geneeswijze funest voor je gezondheid. De energieën zijn niet zichtbaar en alleen te herkennen aan de werking. Het is bijvoorbeeld de bewegende kracht van onze ademhaling.
Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën: yin en yang, een kosmische dualiteit.

De Chinese geneeskunde kenmerkt zich door associatieve en beschrijvende begrippen. Zo beschrijft yang officieel de zonzijde van een berghelling en yin de schaduwzijde van een berghelling. Hierdoor wordt Yang geassocieerd met het lichte, warme, beweeglijke, doelgerichte mannelijke begrip (hemel & vuur). Yin staat voor het donkere, koude, vasthoudende, ontvankelijke vrouwelijke begrip (aarde & water). Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat de yin en yang goed met elkaar samenwerken.

Emoties gekoppeld een organen

De Chinese geneeskunde spreekt ook over vijf  Yin hoofdorganen. Deze organen beïnvloeden elkaar ook nog eens. Zo voeden en versterken ze en kunnen ze elkaar verzwakken.
Is één orgaan verzwakt? Dan heeft dat direct invloed op een ander orgaan. Volgens deze leer, haalt de mens dertig procent van zijn energiebehoefte uit de ademhaling en zeventig procent uit de voeding.

De Chinese geneeskunde vertelt ons dat onze organen in verbinding staan met onze emoties. Door je bewust te worden van welke emotie je “last” hebt, kun je gaan werken aan het betreffende orgaan. Zo krijg je balans en evenwicht in je leven. Hieronder lees je welk orgaan gekoppeld is aan welke emotie.

*de lever & boosheid
*het hart & onrust
*de milt & piekeren
*de longen & verdriet
*de nieren & angst

Culturele verschillen in denken over de dood

In de westerse, nuchtere wereld is denken aan en praten over de dood niet gewoon. We drukken verdriet, angst en boosheid weg omdat we denken dat het ons niet verder helpt. Integendeel. Het zit ons juist in de weg als we er niets mee doen en het vreet kostbare energie. Hoe mooi zou het zijn dat je het verdriet werkelijk aanneemt en verweeft in je systeem? Deze mindset maak je niet in één dag. Blijf in je eigen lichaam en geest geloven.

In veel culturen is het heel normaal dat sterven en de dood bij het leven horen. En dat openlijk rouwen een proces is dat er gewoon mag en misschien zelfs een beetje móet zijn om verder te kunnen. Nabestaanden mogen hun gevoelens en emoties direct uiten en beleven. Gooi het er maar uit, ze mogen gezien worden; boosheid, verdriet, angst en onzekerheid!

Wanneer je accepteert dat de dood een onderdeel is van de natuur, kun je de dood makkelijker onder ogen komen. Je wordt onderdeel van en één met de natuur.
De Belgische fotograaf en programmamaker Lieve Blancquaert beschrijft de beleving van de dood als ankerpunt in een mensenleven in andere culturen op een prachtige manier in Last Days. In Last Days reist Blancquaert de wereld over om in beeld te brengen hoe mensen zich voorbereiden op de dood en wat de riten zijn tijdens begraven of cremeren. In Kunststof vertelt de fotograaf over haar ervaringen.

Jouw ritme in het leven bepaalt jouw energieniveau

Als een dierbare overlijdt of is overleden, kom je onvermijdelijk in een rouwproces terecht. Verlies en gemis komen om de hoek kijken. Dit heeft invloed op je lichaam, je geest en je gedachten. Deze emoties kunnen je zwak, verdrietig of boos maken. Daarnaast slaap je minder of slecht en eetlust heb je ook al niet. Dat alles maakt dat je energie niveau laag wordt.

Wat ik de families die ik begeleid na een overlijden altijd meegeef is: zorg dat je balans krijgt in goede voeding, blijf bewegen en zorg voor voldoende slaap. Dit ritme in je leven is een goede basis om moeilijke tijden door te komen. Door te beginnen met deze 3 elementen zorg je dat je balans krijgt in de basis voor het bestaan. Als je dit op pijl houdt, voed je je lichaam met een basisenergie. Zodat als er intense momenten komen, jij jezelf wel bewust in goede gezondheid en in evenwicht kunt  houden.

Mijn interesse ligt van jongs af aan al bij andere culturen; de Chinese geneeskunde, de natuurgeneeskunde, acupunctuur, spiritualiteit en religie. Mensen het besef geven om in evenwicht en met aandacht elke dag te leven is een persoonlijke missie. Ik heb groot respect voor oude, wijze leraren als Boeddha en Jiddu Krishnamurti die dit al lang geleden predikten. Al jaren lees ik veel over deze verschillende onderwerpen. Gewoon op Google of in een boek. Ik geloof dat ons lichaam, onze ziel en onze gedachten met elkaar verbonden zijn en dat deze elkaar zowel negatief als positief kunnen beïnvloeden.

“Leven zonder gisteren of morgen”
Jiddu Krishnamurti

Momenteel verdiep ik mij in het thema sterven, de dood en gemis gevoelens. Ten eerste omdat dit mijzelf overkomen is. Onze dochter Anouk overleed 3 dagen na de geboorte op 2 oktober 2016. Ik heb een manier gevonden en daarvoor een bewuste keuze gemaakt, om dit gemis draagbaar voor mijzelf te maken. Daarnaast vind ik dat de dood net zoals de geboorte bij het leven hoort. Je weet nu al dat het jou en je dierbaren eens overkomt. Tot die tijd wil ik mensen inspireren over die dood, die ook rustig en vredig kan zijn. 

Liefs Agnes

 

Geredigeerd door Pauline de Vries van Het Schrijfkwartier

Dit bericht delen: