agnes-boer-blog-as-bestemming

As en haar bestemming

In en rondom Hardenberg kun je de as van een overledene bewaren in het columbarium van het crematorium de Lariks en in de urnenmuur van de begraafplaats Laarmanshoek in Ommen.

Wanneer kan ik de as ophalen bij het crematorium?

Nadat een dierbare is overleden, komen mensen vaak terecht in een leegte. Het gemis is groot en bepaalde gewoonten moeten anders ingevuld worden, zoals; “wie zet nu de containerbak aan de straat” “wie gaat er nu naar de supermarkt” “wie maakt nu die lekkere appeltaart”. Dit proces wordt rouwverwerking genoemd.

Als een dierbare is overleden en er is gekozen voor cremeren, mogen de dierbaren na een maand (4 weken) de asbus ophalen bij het crematorium. Dit staat beschreven in de Wet op de Lijkbezorging.  De vier weken wachttijd is onder andere bedacht zodat de familie niet overhaast iets gaat doen met de as. Iets waar ze later spijt van kunnen krijgen. Bij een overlijden komen veel emoties kijken; gemis, verdriet, boosheid. Het is een heel normaal proces, sta dat toe.

Uitzonderingen

Er mag een ontheffing aangevraagd worden om de as eerder op te halen. Wanneer deze bijvoorbeeld mee moet naar het buitenland. Deze ontheffing moet aangevraagd worden bij de officier van justitie. Over het algemeen mag de as een half jaar lang zonder betaling bij het crematorium in bewaring blijven. Daarna zijn hier kosten aan verbonden. Stem dit altijd af met het crematorium waar de verassing heeft plaatsgevonden.

Wist je dat…

Alle (edel) metalen en het chirurgisch staal van een overledene zoals, kronen, kunstheupen, stalen pennen etc. uit de as gehaald worden en worden verzameld? Dit zijn duurzame materialen die niet verloren gaan tijdens een crematieproces. Dit wordt bewaard in het crematorium en opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf die zorgt voor de recycling. De opbrengsten hiervan worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds, het Goede Doelen Fonds van het Landelijke Vereniging van Crematoria. Op deze website kun je hier meer over lezen.

Verstrooiing

Er is veel mogelijk m.b.t. het verstrooien van as. Op deze website kun je hierover meer lezen.

  • Per schip op de Noordzee, Waddenzee, rivier of binnenwater,
  • Per vliegtuig, zie mijn YouTube kanaal voor een video (linkje)
  • Met een heliumballon
  • Opstapvaart
  • In de natuur
  • Vanaf een marineschip (militaire link)
  • Duikvaart

Een urn

Wat is een urn eigenlijk? Het is een pot waarin de as van een overledene wordt bewaard. Een urn kan thuis worden bewaard, maar ook bijgezet worden in een urnentuin, urnengraf of urnenmuur van een begraafplaats. Een urnenmuur bij een begraafplaats heet ook wel een columbarium.

Sierurnen zijn er tegenwoordig in heel veel soorten en maten. Van keramiek, marmer of graniet. Maar ook van glas, hout, metaal bijvoorbeeld. Er zijn ook mini-urnen verkrijgbaar voor het bewaren van een gedeelte van de as of grotere urnen waar de volledige asbus in kan worden bewaard.

Ook zijn er urnen voor baby’s, kinderen en huisdieren. Op internet vind je veel websites van bedrijven waar je een urn kunt bestellen. Tegenwoordig biedt een crematorium ook een aantal prachtige urnen aan.

Bij je dragen

De as van een dierbare kun je ook bij je dragen in een mooi sieraad, zoals een ring, een hanger, bedel en armbanden. Niets is te gek, er is veel mogelijk op dat gebied. Je kunt er zelfs voor kiezen om de as in een tatoeage te laten graveren of er een vingerafdruk op een hanger van laten plaatsten. Ook voor huisdieren zijn er speciale hangers ontwikkeld.

Rituelen en cremeren

Als laatste levensfase begeleider laat ik je graag een prachtig ritueel zien, wat je bij leven kunt doen als je kiest voor cremeren later… Een voorbeeld:

“Man van 94 jaar, is zich bewust dat hij binnenkort sterft aan ouderdom en wil zijn dochters een herinnering meegegeven. Hij heeft 3 dochters en voor iedere dochter koopt hij een glazen potje.

 Op een mooie dag, laat hij zijn dochters bij hem komen. Hij heeft vooraf alles opgeschreven wat hij wil vertellen. Hij begint met ‘een kraal van verbinding als gezin’ en stopt dezelfde kraal in ieder glazen potje en vertelt daar zijn verhaal bij. Omdat elke dochter anders en uniek is, krijgen alle dochters verschillende kralen in hun eigen potje.
Zo pakt hij kraal na kraal en geeft deze een betekenis en stopt het in het potje. Zo heeft ieder potje een aantal kralen en verhalen gekregen, persoonlijk en intiem. Als vader is overleden en gecremeerd en wanneer as mag opgehaald worden, kunnen de zussen een schepje as bij de kralen doen. Een tastbare herinnering met persoonlijke betekenis en waarde”.

Als laatste levensfase begeleider help ik graag bij het maken van zo’n ritueel.

Heb je de originele asbus staan en wil je de asresten overzetten in een urn naar jouw keuze? Ik help of begeleid je om de as over te zetten, eventueel met een mooi ritueel.

Liefs Agnes

 

Dit bericht delen: