blog agnes alleen sterven

Alleen sterven

Alleen sterven

Wat als ik alleen komt te staan door welke omstandigheid dan ook, sterf ik dan ook werkelijk alleen? Deze vraag wordt best regelmatig  gesteld tijdens een voorgesprek. Veel mensen krijgen dit besef, ondanks dat ze bijvoorbeeld een gezin, een partner of veel vrienden hebben maar deze niet tot last willen zijn. Ik geef je graag een aantal zienswijzen en tips om ervoor te kunnen kiezen, niet alleen te zijn op je sterfbed.

Je leeft je leven
Groeit op in een gezin met broers en zussen
Hebt een baan die voldoening geeft
Eventueel een partner en kinderen
Je hebt er bewust voor gekozen, wel of geen kinderen
Je kinderen zijn naar het buitenland verhuisd
Je ex-partner heeft zijn/haar eigen leven ontwikkeld
De jaren gaan voorbij en je beseft dat je eigenlijk alleen bent
Niet zozeer in het dagelijkse leven, maar wel met dat stukje van ‘je laatste dag…’

Zou ik dan echt alleen gaan sterven?

Net als alleen geboren worden, sterven we ook alleen?

Een belangrijke vraag voor veel mensen is deze; hoe kan ik ervoor zorgen dat ik in liefde ga sterven, desnoods alleen maar niet eenzaam? Je kunt jezelf de vraag stellen of je dingen anders had kunnen doen zodat je nu wel een partner of een gezin had gehad. Maar dat heeft nu weinig zin en verandert niet veel aan de situatie waarin je nu leeft of ziek bent. De boosheid, het verdriet rondom die vraag helpt je nu niet verder. Het is goed om tot het besef te komen waar je je nu bevindt, juist door de keuzes die je toen gemaakt hebt. De eerste stap naar een antwoord of een weg is gezet door het lezen van deze blog.

Verleden, heden en de toekomst

In een mensenleven zijn dit drie grote begrippen; verleden, heden en toekomst.
Het verleden is het verleden, dat kan en hoeft niet veranderd te worden. Je hebt vast iets geleerd van dit verleden of er mooie herinneringen aan overgehouden. Een besef van het verleden of zelfs heden is van grote waarde voor het heden en de toekomst. Ik geef je graag een paar tips om in het nu te leven, dingen niet uit te stellen;

  1. Zorg dat gevoelens en emoties vrijgelaten worden op het moment dat je ze ervaart; boosheid, verdriet het mag er gewoon zijn. Je zult ervaren dat wanneer je ze loslaat ze minder vaak en heftig verschijnen. Laat de emoties dus toe. Zo zorg je ervoor dat er geen emotieblokkades ontstaan in je eigen toekomst. Op deze manier ontstaat er meer ruimte en besef voor wat je werkelijk kunt, voelt en wilt. Verlichting noemen ze dat.

“Besef is bewustzijn en bewustzijn is de eerste stap naar verlichting”   Agnes Boer                                          

  1. Wanneer er meer ruimte en besef komt, onderzoek dan voor jezelf wat je angst en onrust geeft om te denken dat je alleen zult sterven. Waar komen deze gevoelens vandaan? Zijn ze van mijzelf of heb ik ze van een ander gekregen? Zijn ze reëel? Schrijf deze gedachten en gevoelens op. Kijk er op een afstandje naar en buig iedere negatieve gedachten om naar positiviteit. In ieder mens zit meer kracht en wil dan dat je denkt.

“Geen enkele gedachte hoeft waarheid te zijn” 
Agnes Boer

  1. Pak een pen en schrijf positieve wensen en doelen op voor de toekomst, klein en groot. Als je dat hebt gedaan, maak ze waar. Voer ze uit, kom tot actie! Dit geeft je direct ontzettend veel energie voor de geest. Op deze manier werkt je lichaam ook weer beter mee. Zorg ook voor de juiste voeding en drink voldoende water. Zet je lichaam letterlijk in beweging zodat alles weer gaat samenwerken met elkaar.

“Als angst liefde wordt, zal er geen angst meer zijn”
Agnes Boer

Eenzaam sterven is niet nodig

Als laatste levensbegeleider heb ik voldoende ervaring en kennis over alleen of eenzaam sterven opgedaan. Ook hoe je dat eenzame gevoel in elke fase van je leven nog kunt ombuigen tot hoop en liefde. Alleen zijn is immers anders dan eenzaam sterven. Mijn ervaringen en tips deel ik graag met je.

* Zorg voor een zorgmaatje. Zoals Nanny’s en Granny’s 

* Zet een oproep in de lokale krant en vraag om een maatje om leuke dingen mee te doen.

* Zorg dat je nalatenschap goed geregeld is, dat geeft rust en ruimte in je hoofd.

* Bespreek je zorgen over eenzaamheid en alleen sterven met je huisarts.

* Bespreek bij leven met een laatste levensfase begeleider je wensen en grenzen met betrekking tot je uitvaart.

* Zoek een verzorgingstehuis op en vraag daar naar de voorwaarden en bespreek jou wensen.

* Maak voor je lichaam en geest een ritueel, zodat je jezelf voedt met liefde.

Als wij alleen geboren worden, zijn wij vaak direct omringd door mensen die ons veel liefde geven; ouders, grootouders, broertjes of zusjes, familie en vrienden. Uiteindelijk zullen wij ook allemaal alleen sterven, hopelijk met een flink aantal mensen die van ons houden om ons heen of in elk geval de gedachte dat velen van ons gehouden hebben, dat we ergens en ooit voor iemand een verschil hebben gemaakt, dat we een voetafdruk hebben achtergelaten…

Er staat je dus wat te doen! Werk aan de winkel noemen ze dat ook wel.

Liefs Agnes.

Tekst: gedirigeerd door Pauline de Vries van het Schrijfkwartier
Foto: Tineke Tromp

 

Dit bericht delen: