agnes-blog-lijkwade

Afscheidswade

Wade, lijkwade, afscheidswade

Als iemand is overleden, vertelt de wet ons dat het lichaam bedekt moet worden tijdens het vervoer naar de afscheidslocatie en tijdens de afscheidsdienst. De meeste mensen kiezen voor een traditionele bedekking, de kist. Hoewel daar tegenwoordig al veel meer variatie in is, zijn er gelukkig veel meer andere vormen van lichaamsbedekking. Heb je wel eens gehoord van een afscheidswade?

Een en al zachtheid na de dood

Het meest gebruikelijke woord voor een wade is lijkwade. Andere benamingen zijn lijkwade, afscheidswade, gewoon wade of uitvaartwade. Persoonlijk vind ik het woord afscheidswade passend en mooi, het klinkt zo zacht als de wade zelf. Wade betekent ‘kleed om iets te bedekken’. En dat klopt als een bus.

Een afscheidswade is een doek van ongeveer 2 bij 3 meter waarmee je het lichaam toedekt. Je kunt een doek kopen, handgemaakt met veel liefde, maar je kunt deze ook zelf maken als je ’n beetje handig bent. Hoe mooi is het als je een lievelingsplaid kunt omtoveren tot een unieke lijkwade? Een wade bestaat meestal uit katoen, linnen, wol en zijde. Een afscheidswade wordt vaak in combinatie met een draagbaar van bijvoorbeeld wilgentakken gekozen. De combinatie met een (halve) kist is ook mogelijk.

Wade & ritueel

De afscheidswade wordt op een bepaalde manier gevouwen. Er is een speciale manier voor. Je kunt de overledene in één keer bedekken met de wade. Je kunt er ook voor kiezen om dit in delen te doen, elke dag een vouw tot de dag van het werkelijke afscheid. Op deze manier neem je elke dag een stukje afscheid, vouw voor vouw. Dit ritueel is bijzonder belangrijk voor het rouwproces dat onlosmakelijk is verbonden aan een overlijden. Je kunt ook nog met linten en knopen werken, voor verbinding en kracht.

Natuurbegraafplaats

De uitvaartbranche is continu in beweging. Waar je vroeger kon kiezen voor begraven of cremeren, is nu de optie van begraven worden in de natuur erbij gekomen. Gelukkig. Het is een prachtige manier van afscheid nemen op een zelf gekozen plek. Een groot voordeel ten opzichte van een gewone begraafplaats is dat je op een natuurbegraafplaats kiest voor een eeuwigdurend graf. Het graf blijft onderdeel van de natuur.

Mijn rol als uitvaartondernemer

Een afscheidswade mag bij alle vormen van begraven of cremeren gekozen worden. De wade moet wel uit natuurlijke materialen bestaan. Ik neem altijd even contact op met de afscheidslocatie om te weten wat daar de mogelijkheden zijn. Zo komen we samen nooit voor verrassingen te staan. Wil je eens praten over een afscheidslocatie, een wade of een kist? Bel mij dan of stuur mij een mail!

Liefs, Agnes

 

Dit bericht delen: